tiistaina, kesäkuuta 28, 2011

Isku netissä jo kolmatta kertaa!

Tässä on Iskun kolmas nettinumero eli alusta alkaen kolmastoista numero! Mistään huonon onnen koosteesta ei ole kyse, vaikka välillä olikin loppua usko siihen, saadaanko numeroa kasaan.

Kehutun Tarja Sipiläisen toinen esiintyminen Iskussa (edellinen oli erinomainen "Keräilijä", joka on mukana myös Parhaita Isku-jännityskertomuksia -kirjassa) tapahtuu hiukan retrosti, sillä "Viiden aistin juhla" ilmestyi pari vuotta sitten jämäpaloja julkaisseessa Jännityslukemistossa. Tämä oli päätoimittajan virhearvio, sillä teksti on hyvä, taitavasti viitteillä pelaava pieni kauhutarina. 

Hiukan samanlainen tapaus, mutta tekstinä aivan toisista maailmoista on amerikkalaisen Pearce Hansenin villi "Halvaantunut tappajasimpanssi", joka ilmestyi sumeksi ensimmäisen kerran Ässä-minilehdessä. Tällaista menoa kelpaa julkaista uudestaan loputtomiin! Patti Abbottin "Kirous-Johnny" taas saadaan suomeksi ensi kertaa, vaikka Abbott, erinomainen kirjoittaja ja vielä erinomaisempi bloggaaja, on esiintynyt Iskussa ja Ässässä ennenkin. Kumpikin novelli on myös sitä pituutta, mikä netissä toiminee parhaiten: alle tuhat sanaa. Kyse on niin sanotusta flash fictionista, joka ei Suomessa ole oikein lyönyt läpi, vaikka netissä on useita englanninkielisiä sivuja, joilla julkaistaan jatkuvasti hyvää uutta rikoskirjallisuutta lyhyessä mitassa. 

Lopuksi kaksi kotimaista tekstiä, toinen vanha, toinen uusi. Seppo Tuisku on legenda, jonka nimi ei välttämättä sano monille mitään. Vuonna 1959 alun perin julkaistu "Kuolema iskee takaisin" on varmasti vanhentunutta, mutta silti sujuvasti tehtyä tappoviihdettä, jossa loppuyllätys on juuri niin ironinen kuin kuuluukin. Jussi Katajala taas on nuoren polven tekijä, jolle voi ennustaa pitkää uraa. "Murmanskin syksy" on tunnelmallista kovistelua Venäjän perukoilta. 

Jos joku ehti nähdä viestin, jossa sanottiin, että tässä numerossa ilmestyy Allan Guthrien (Viimeinen suudelma) novelli "Love, Rex", niin tiedoksi annettakoon, että se ilmestyy ensi syksynä Iskun 15:nnessä numerossa! 

Ja nyt novellien pariin!