maanantaina, helmikuuta 01, 2010

Hups! Aika vierähtää...

...kun ei huomaa edes mainostaa uusia lehtiään. Iskun kymmenes numero ilmestyi jossain vaiheessa vuotta 2009. Se oli juhlanumero, ja siinä julkaistiin vain yksi novelli, Peter Paigen eli Morton Wolsonin pulp-novelli vuodelta 1947. Novelli "Miljoonan dollarin apaja" julkaistiin suomeksi Seikkailujen Maailmassa vuonna 1955, ja sain luvan sen uudelleenjulkaisuun Paigen pojalta. Tarina kertoo yksityisetsivä Cash Walesta, joka saa filippiiniläiseltä raharikkaalta oudon toimeksiannon. Hyvää peruspulpia historian hämäristä! Mukana myös kirjailija Paigen esittely.

Seuraava Isku eli nro 11 tullee olemaan Iskun viimeinen painettu numero, sen jälkeen lehti siirtynee nettiin - mahdollisesti tähän osoitteeseen. Postitukset ja painatukset ovat olleet sen verran iso ruljanssi, että ne ovat vieneet ihan liikaa energiaa pieneltä (lue: yhden hengen) toimitukselta. Mutta hyvää matskua on tulossa, kuten Kevin Wignallin, Anthony Neil Smithin ja monien muiden uusien hardboiled-kirjoittajien novelleja.

Ai niin, se numero 11: se on scifi-numero eli tieteiskirjallisuutta. Tai ehkä se on scientifictionia, tieteellisyyskirjallisuutta Hugo Gernsbackin kauan sitten lanseeraaman termin mukaan. Lehdessä ovat mukana ainakin Harri Erkki vuosikertanovellilla, suomalainen pulpsteri 1930-luvulta, Eino Liekki hiukan shudder pulp -henkisellä tarinalla "Professori Tähtiniemen hermoparantola" Seikkailujen Maailmasta sekä allekirjoittanut koskettavalla Joe Novak -tarinalla. Käännöksinä nähdään Gerald Pagen tyylikäs aikamatkustustarina "Murhaaja" sekä Kieran Shean cyberpunkia, erotiikkaa ja vanhan pulpin henkeä yhdistävä novelli, jonka nimeä en kyllä nyt muistakaan. Mukana mahdollisesti myös pieniä ylläreitä.