maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Isku arvioitu!

Isku n:o 4 sai hienosti tilaa Ruumiin kulttuurin kirjakäräjissä, asialla Kyösti Salovaara, joka kyllä tietää, mistä kirjoittaa (joskin selvästi lehden fanzine-muotoisuus tuntui arvioijasta oudolta, vaikka muualla maailmassa tämmöisiä lehtiä on vino pino).

Pari poimintaa:

"Ensin minusta näytti, että Iskun tarinat ovat pelkkää pastissia, mutta luettuani lehden läpi en ole enää niin varma. Nykypäivästä nämä nykypäivässä kirjoitetut lyhyet novellit elävät."

"Jason Starr ja Mike Wiecek kirjoittavat taitavasti ja osaavat tällaisen yhten tempun novellitaiteen kiitettävästi."

"Tapani Baggen 'Takakontit' [po. Takakontti] ei kalpene amerikkalaisten rinnalla."

En ole aivan tyytyväinen kaikkiin Salovaaran formulointeihin ja Helena Nummisen unohtaminen kismittää, mutta muutoin hyvä. Vielä yksi huomautus: Salovaara kirjoittaa lopuksi:

"Tällaisella lukemistolla voisi olla kirjallinen tilaus, mutta sen täyttääkseen lehden pitäisi ilmestyä tiheämmin, olla runsaampi ja kerätä useamman sorttisia novelleja kansiensa väliin".

Olen kahdesta ensimmäisestä kohdasta aivan samaa mieltä, mutta lehden budjetti on todella, todella pieni. Iskulle pitäisi oikeastaan antaa jokin tunnustuspalkinto, että lehden taso on näinkin korkea suhteessa käytettyyn rahaan. Mutta en ihan täysin ymmärrä, miksi kirjoittaja antaa mielikuvan, että lehdessä on vain yhdentyyppisiä juttuja - eroavathan Jason Starrin ja Mike Wiecekin novellit toisistaan kuin yö ja päivä! Muutkaan novellit eivät toisiaan muistuta, on nyky-actionia, on hölmöilevää pastissia, on psykologista draamaa, jne.

No, ensi kerralla taas aivan muunlaisia tarinoita.