keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Iskun parhaat ilmestynyt

Turkulainen Turbator-kustantamo on juuri julkaissut koosteena kirjan Parhaita Isku-jännityskertomuksia eli Iskun yhdeksän edellisen numeron parhaat novellit. Kirjaa saa ainakin Akateemisesta kirjakaupasta, myöhemmin myös joistain kirjastoista, mutta parhaiten suoraan minulta. Laittakaa sähköpostia tai kommentteja.

Tässä kirjasta hiukan enemmän englanniksi. Tässä myös kirjan sisällysluettelo ja pääkirjoitus:

Isku on ollut minulle tuttu lehti jo pitkään. Olen selannut vuosina 1937-1941 ilmestyneen lehden vuosikertoja lukuisaan otteeseen, ensiksi etsiessäni amerikkalaisia käännösnovelleja, sitten kootessani kokoelmaa Reino Helismaan varhaisista jännitys- ja seikkailunovelleista.
Iskun nimi on nakuttanut mielessäni muutenkin. Olin vuonna 2001 alkanut toimittaa Suomen Länkkäriseuran lehteä, Ruudinsavua, ja sen innoittamana alkanut tehdä myös omakustanteista Pulp-lehteä, jossa käsitellään kaikenlaista kioski- ja muuta vähempiarvoista kirjallisuutta. Mieleen pulpahti ajatus: eikö tällaista kirjallisuutta voisi kirjoittaa ja julkaista itsekin? Olin muutamia vuosia aikaisemmin kirjoittanut huvikseni novelleja yksityisetsivä Joe Novakista. Mitä niille tekisin? Julkaisisin ne tietenkin omassa lehdessä.
Pienen pähkäilyn jälkeen lehden nimeksi tuli juuri Isku, ja jotain vaatimatonta logon tyyppistä kokeiltuani päätin käyttää Kanervan kirjapainon Iskun nimiötä - ideasta kiitos Alasen Askolle!
Nopeasti sain muutaman muunkin ihmisen innostumaan asiasta. Tapani Bagge sanoi, että hänen vanhaa novelliaan saa käyttää, Sami Myllymäki ja Petri Hirvonen kirjoittivat uusia novelleja, ja lisäksi sähköpostituttava James Reasoner, jo legendaarinen pokkarikirjailija, lähetti pari vanhaa novelliaan. Taittovaiheessa piti väsätä nopeasti typerä Mack Bolan -parodia, mutta ajattelin, että mitäs väliä sillä on mitä mustavalkoisessa A5-kokoisessa lehdessä on.
Julkaisijaksi tuli yhdistys nimeltä Kioskikirjallisuusyhdistys. Isku ykkönen sai hyvän vastaanoton. Levikki jäi 80-100 pintaan eikä ole siitä juuri noussut, mikä johtuu osittain markkinointikoneiston vaatimattomuudesta.
Jo ensimmäinen numero iski lehden eetoksen paikoilleen. Joka numerossa on julkaistu sekä käännösnovelli että vanha kotimainen novelli. Vanhoista kotimaisista jutuista kannattaa mainita ainakin Seppo Jokisen ensimmäinen rikostarina (1980) sekä Reino Helismaan ja Seppo Tuiskun, FinnWestin ja Jerry Cottonin toimittajan, novellit.
Monet ulkomaiset - varsinkin amerikkalaiset - kirjailijat ovat olleet ylitsevuotavan anteliaita käännösoikeuksia jakaessaan. Voi vain haaveilla, kuinka upea kirja tulisi Iskun käännösnovellien antologiasta: Jason Starr, Vicki Hendricks, Ed Gorman, Bill Crider, James Reasoner. Kyse on rikkaasta kovaksikeitetyn dekkarin perinteestä, joka on Suomessa usein jäänyt kartanodekkarien ja teknotrillerien katveeseen ja joka suuressa maailmassa elää myös nettilehdissä sekä Iskun kaltaisissa pikkujulkaisuissa.
Lehden kannet on aina myös kuvitettu vanhaan pulp-tyyliin. Suuri kiitos Jukka Murtosaarelle, kuvittajaveteraanille, jota ilman Iskua ei ehkä olisi. Muita kuvittajia ovat olleet muun muassa Henri Joela ja Heikki Sihvonen sekä Mika Lietzen.
Iskun parhaat sisältää Iskun kymmenennen numeron kunniaksi lehden yhdeksän ensimmäisen numeron parhaita kotimaisia alkuperäistarinoita. Valinta-avusta kiitos Tapani Baggelle!
Kymmenennessä numerossa onkin sitten erikoinen namupala: Peter Paigen pulp-novelli vuodelta 1947, "Miljoonan dollarin apaja".
Älä väistä Iskua, sanoo lehden mainosteksti. Älä väistä sitä nytkään.

5 Juri Nummelin: Lukijalle
7 Teemu Paarlahti: Kolme sanaa (Isku 5)
12 Petri Hirvonen: Padren kunnian päivä (Isku 2)
22 Sami Myllymäki: Turhaa riesaa ruumiista (Isku 1)
28 Helena Numminen: Molotovin cocktail (Isku 2)
38 Timo Surkka: Viimeinen temppu (Isku 7)
46 Petri Salin: Kuollut papukaija (Isku 3; merirosvonumero)
54 Heikki-Antero Laurila: Juustohöylä (Isku 8)
68 Juri Nummelin: Joe Novak ja ikkunattoman monadin tapaus (Isku 1)
73 Tapani Bagge: Kylmä tuuli (Isku 5)
77 Tarja Sipiläinen: Keräilijä (Isku 9)

[Muutama sana kirjasta vielä: Alun perin kirjaan ei pitänyt päätyä novellini "Ikkunattoman monadin arvoitus", vaan kolmosnumeron "Merirosvoaarteen tapaus". Vaihdoin sen kuitenkin tähän pieneen tunnelmapalaan, kun totesimme yhdessä Salinin Petrin kanssa, että käyttäisimme hänen merirosvojuttuaan - häneltähän tulee vielä tämän vuoden aikana Turbatorin m-sarjan novellivalikoima, jossa ovat mukana hänen muut Iskussa julkaistut tarinansa. "Kuollut papukaija" oli jäämässä kokoelmasta pois, joten nyt se on ikuistettu kirjankansiin, vaikka ei varsinaisesti sovikaan Iskun parhaat -kirjan muuhun eetokseen. Oma novellini tuossa merirosvonumerossa on hauska ja muutenkin yksi parhaista teksteistäni, mutta kaksi piraattitarinaa samassa kirjassa tuntui liialliselta, joten vaihdoin novellini "Ikkunattomaan monadiin". Kun lueskelin kirjaa sen tultua painosta, huomasin, että tekstissäni on nolo ajallinen virhe. Niitähän ei voi täysin välttää, mutta kun jutun pituus on jossain tuhannen sanan paikkeilla, niin se tuntuu erityisen nololta. Olen joka tapauksessa jossain vaiheessa kokoamassa Novak-tarinoista kirjaa ja korjaan virheen siihen. Mutta tämä tapahtuu aikaisintaan vuonna 2010. Baggen ja Helena Nummisen novellit löytyvät myös heidän kokoelmistaan Ammattimies ja Murhaavasti. Ne ovat sen verran vahvoja tekstejä, että ajattelin käyttää ne myös tässä.]